Amb aquesta pàgina iniciem una nova aventura que consisteix en recollir monogràfics sobre alguns grups d’ocells.

He pensat que potser ho podria fer amb ocells blaus de catalunya, mallerengues, ardeids, còrvids, rapinyaires, ocells del pati de casa meva…. i ja m’aniràn venint idees.

La primera de totes serà la de les Mallerengues.

Lloros i Cotorres

A casa nostre no és terra massa de lloros ni de cotorres. Curiosament cada vegada però se'n poden veure més. La majoria son escapades i algunes han aprés a fer de casa nostra casa seva.

Estornells

Els estornells son ocells passeriformes de la família dels estúrnids (Sturnidae) son molt comuns a casa nostra i que donen força mal de cap tant a alcaldes com a pagesos perquè de vegades es comporten com a autèntiques plagues i poden trinxar un sembrat o deixar un poble ben esmpastifat de la nit al dia.

Blauets

Els blauets i alcions són ocells d'una plasticitat espectacular. Per a molts fotògrafs d'ocells son tot un repte per la velocitat en que es desplacen. Aquí teniu una mostra del que he pogut retratar fins ara.

Polles

En aquesta entrada de nom una mica peculiar hi hem volgut ajuntar algunes espècies que comparteixen aquest nom i que totes tenen en comú que recorden una mica a les gallines.

Rapinyaires nocturns

A casa nostre el duc, l’òliba, el xot, el gamarús, el mussol formen part dels rapinyaires nocturns, una família que té més de cent quaranta espècies a tot el món. A Catalunya el més gros és el gran duc, i el més petit és el xot. Aquests ocells s’han especialitzat a caçar de nit i per això tenen unes característiques úniques per a adaptar-se a una vida entre penombres.

Mosquiters 

Els mosquiters estan inclosos dins el gènere Phylloscopus. Ocells petits, insectívors i majoritàriament migradors a casa nostra. Acostumen a presentar gran dificultat d’identificació degut a la semblança d’espècies entre elles, a la seva petita mida (entre 9 i 12 cm de longitud) i al fet que algunes, amb àrees de distribució grans, tenen clines de coloració, generalment més groc cap l’oest i més grisos cap l’Est i Nord.

Abellerols

Els abellerols son una família d'ocells molt acolorits i en general molt bonics d'observar de l'ordre dels coraciformes i de la família dels meròpids. Molt variats de plomatge, d'alimentació apívora (és a dir, menja abelles, vespes i borinots, entre altres insectes voladors).

Ocells marins

En aquesta entrada monogràfica hi posarè una mica els ocells que he vist el mar que no siguin de la família dels gavians ni de les gavines. No segueix cap ordre taxonòmic però a mi m'ajuda a tenir-ho ordenat de la meva manera.

Tallarols i tallaretes

Els tallarols són uns ocellets àgils, de formes elegants i afinades, que a l’estiu mengen insectes amb voracitat.  Són els reis de les mates i les bardisses, ja que busquen menjar sobretot en els arbustos.

Ràl·lids

Els ràl.lids són una família d’ocells de l’ordre dels gruïformes, de 13 a 52 cm, que tenen el dit posterior molt curt i més alt que els altres, el coll i la cua curts, els tarsos alts, els dits llargs, el bec estret i curt o poc llarg, i són d’aspecte compacte.

Limícoles

Els limícoles són petits ocells camallargs que mengen cucs i petits invertebrats que troben picant el fang dels petits tolls i aiguamolls de les platges, sorrals i salobrars costaners. Acostumen a ser nidificants de la tundra del nord d'Europa i vénen al Mediterrani a passar l'hivern o de pas cap a terres africanes.

Boscarles i balquers

Les boscarles, boscalers i balquers son ocells típics del canyissar. En algunes époques el seu cant es tan intens que acompanyen a les feines del camp i li otorguen un nom popular. Son ocells que sovint s'amaguen dins les canyes i que son fàcils d'escoltar i no tant fàcils de retratar.

Gavines i gavians

A les nostres terres hi viuen vuit espècies de gavines i de gavians – sis de les quals hi crien. Les que podem observar amb més facilitat són la gavina vulgar o riallera (Larus ridibundus) i el gavià argentat (Larus michahellis).

Càmeres de fototrampeig al pati

Aquí hi ha les fotos que les meves càmeres de fototrampeig del pati han fet durant aquest últim any. Disculpeu la qualitat de la imatge La idea és només demostrar la varietat d'ocells que venen a la menjadora de casa.

Ocells al pati de casa

En aquesta entrada una mica peculiar hi posaré tots els ocells que he pogut anar retratant al pati de casa. Visc al centre de terrassa en una zona molt urbana i el parc més proper el parc de Vallparadís es a uns 700m de casa.

Ànecs

L'ànec és el nom comú que reben un bon nombre d'espècies d'ocells de la família dels anàtids (Anatidae). Aquests ocells estan repartits entre diferents subfamílies, no representant un grup monofilètic.

Túrdids (Merles i tords)

Els túrdids (Turdidae) són una família d'ocells de l'ordre dels passeriformes. Són excel·lents cantaires (els cants d'algunes espècies dels gèneres Catharus, Myadestes i Turdis són considerats del més bonics dels ocells).

Ardèids

Els ardèids (Ardeidae) són una família d'ocells majoritàriament de mida grossa, coneguts genèricament amb el nom de bernats, martinets o agrons.

Ocells blaus de Catalunya

En aquesta entrada hem volgut posar de forma deliberada una barreja d'ocells de diferents famílies que viuen a catalunya i que tenen en comú el color blau.

Colúmbids

Família d’ocells de l’ordre dels columbiformes, a la qual pertanyen els coloms i les tórtores.

Còrvids

Els còrvids són llestos, adaptables, omnipresents a tot el món i, al laboratori, deixen sorpresos als investigadors quan són capaços de resoldre problemes més complicats que no ho sabria fer un mico.

Orenetes i falciots

A Catalunya podem observar, habitualment, fins a 5 espècies diferents d'orenetes i 3 tipus de falciots, tot i que en molts casos la gent a peu de carrer no són capaços de diferenciar-les.

Pardals

Els pardals son dels ocells més comuns que podem veure per catalunya. I de fet moltes persones usen el mot pardal per parlar genèricament dels ocells o moixons.

Rapinyaires

A Catalunya tenim 21 espècies de rapinyaires diürns. Així, és un dels pocs indrets del continent on es pot gaudir de les quatre espècies europees de voltor: el trencalòs (Gypetus barbatus) ; el voltor comú (Gyps fulvus) ; l’aufrany (Neophron percnopterus) i el voltor negre (Aegypius monachus).

Picots

Els picots són una família d’ocells molt especialitzada. Són uns mestres a l’hora d’enfilar-se pels troncs dels arbres. Tenen un bec molt fort que funciona com una autèntica perforadora.

Cueretes

En aquesta entrada monogràfica hi posarem les cueretes que anem veient i retratant. De moment nomès en tenim de 6 varietats diferents.

Les Caixes Niu del Pati

Vaig tenir unes setmanes d'intensitat creativa i vaig fer un munt de caixes niu al pati De fet ara mateix n'hi ha 10!

La meva primera caixa niu

Aprofitant quatre fustes velles que tenia per casa i seguint purament la intuïció vaig fer la meva primera caixa niu.

Menjadora amb Wifi

Aprofitant una camara wifi contra intrusos que tenia al garaig i seguint les indicacions d'algun tutorial vaig poder fer aquesta menjadora al pati de casa. Si us agrada, resulta senzill de fer i cada dia pots estar una bona estona distret.

Ocells d’alta muntanya

Amb aquesta pàgina donem una mica de continuïtat a aquesta nova aventura que consisteix en recollir monogràfics sobre alguns grups d’ocells.

Mallerengues

En aquest, que és el primer dels monogràfics, podreu gaudir de les 10 mallerengues que he pogut veure fins ara.