La idea va anar així.

Vaig comprar per amazon una càmara wifi per poder detectar intrusos al garaig de casa.

Era una càmera senzilleta i molt fàcil de programar amb una bona bateria i bona sensibilitat i que es connecta amb un plis plas al wifi de casa sense cables ni IPs.

Després de veure algunes piulades d’amics ornitòlegs de fototrampeig vaig decidir que potser la càmera em donaria més plaer si la muntava al pati i si en comptes de vigilar lladregots observaba alguns moixons ;-)

Tal dit tal fet, amb un troç de fusta que tenia vaig improvitzar aquest primer model.

Vaig veure que tenia forces inconvenients i amb el vent tot anava a mal borràs i vaig decidir que la cosa es podria millorar i sofisticar una micona més…

Vaig poder llegir a la web de Xavi Riera i de l’Abel Julien com fer una menjadora i vaig seguir aquest patró. Podeu veure les indicacions precises en aquest enllaç.


Vaig aprofitar les fustes que tenia per casa i em va sortir una mida una mica peculiar.
Primer el forat a la base per poder-la plantar al pati. Després una mica de parets per tal que le llavors no pugui volar ni caure pels costats els dies de vent.
Després amb 4 columnes hi vaig plantar els suports de la teulada.
Els dos triangles de suport no em vàren quedar pas idèntics que per fer els pendents la meva serra de vogir no és massa precisa i jo mateix tinc poca traça!
Vaig aprofitar uns panells vells d’un póster d’un congrès mèdic per fer la teulada.
Per tal de no ser gens tòxic amb les bèsties vaig decidir fer servir un oli en comptes de vernis que li dona una certa imperbeabilització i li enfosqueix una mica el color de la fusta de pi.
Vaig posar un parell de triangles de suport per la barra que l’he feta amb punta per poder-la clavar al pati i desmuntable per tal que amb un parell de bones martellades la pugui plantar allà on desde la meva taula de l’ordinador ho puc espiar.
Vaig comprovar que quedava estable i ho vaig tonrar a desmuntar per tal de poder plantar tota la plataforma ben clavada al terra del pati.
Vaig aprofitar la càmara wifi que tenia al garaig i la vaig poder colocar a un dels angles després de comprovar que tenia la capacitat de poder enfocar distàncies curtes.
Amb paciència vaig col.locar el panell solar a la teulada cuidant de no provocar goteres!!
I em vaig entretenir enrotllant el fi a una de les columnes per tal de que no quedes pengim- penjam.
Seguint els suggeriments de les instruccions faig uns forats per tal que l’aigua de pluja (si plou de costat) o per si de cas l’abeurador es tomba no quedi deixant una bassa a tota la fusta i es pudreixi.
Ja només queda plantar la plataforma a fora al pati.
Un cop plantada amb un parell de cargols que es poden posar i treure la deixo ben subjecte per tal que no es tombi i que si cal la pugui canviar de lloc de cara al futur.
Aquest és l’aspecte de la menjadora acabada de plantar.
I tot seguit ja puc posar-hi una mica de menjar i de fet els hi poso tres o 4 tipus diferents de menjar per atraure a diferents tipus d’espècies.
Vàrem fer apostes a twitter i efectivament algú va suggerir que la primera a venir seria una Mallerenga carbonera i efectivament en menys de 24 hores ja vaig poder enxampar el primer visitant!. Una preciosa Mallerenga carbonera (Parus major).
Aquí teniu una imatge ja treta directament de la càmera i com es pot veure dona prou bona qualitat i l’enfoc en curtes distàncies és més que suficient.
Els gafarrons (Serinus serinus) van ser darrera de la primera carbonera els primers en instal.larse i vaig descobrir que aquest giny tant senzill a partir de la seva app també permet fer vídeo.

Aquí veure com endrapen aquests moixons!