Aquest llibre és una petita joia.

Es llegeix en una tarda i no el pots deixar ni un moment.

Zugunruhe o anhel de Nord és la paraula que intenta explicar el neguit que tenen els ocells i que els empeny a emprendre la seva migració.

Zugunruhe es la paraula alemanya (Zug: “moviment”, “migració” i Unruhe: “agitació”, “ansietat”, “inquietud”) que descriu el comportament instintiu en els animals abans d’emigrar, especialment en les aus. Una urgencia interior que les empeny a batre les ales, canviar els patrons de gana i de son i bellugar-se nerviosament fins que arriba el dia, no saben per que, que emprenen el vol. És aquest sentiment el que ha volgut expressar Fúlvia Nicolàs en el seu llibre.

Zugunruhe es molt mes que el relat d’un viatge a les regions mes fredes del planeta. És un viatge físic, de moviment d’un punt a un altre, o d’un punt a molts punts, pero tambe es un viatge en el temps, cap al passat records de joventut, la relació de l’autora amb el seu pare, de com aquest li va inculcar la deria septentrional, i cap al present, a traves d’en Jan, el seu fill petit de disset anys, i el present viatge. Cada any tots dos comparteixen un viatge, i cada any la Fúlvia descobreix un nou Jan. És en aquests viatges quan la vida, potser, se sent més viva i canviant.

L’Autora la Fulvia Nicolàs que viu al poble veí meu, a Matadepera ha sabut trobar un llenguatge molt proper que fa d’aquest llibre un company ideal per tots els qui ens agrada la llum màgica del N.

El vaig poder llegir just abans d’un viatge en furgoneta a Dinamarca.

 

Zugunruhe. Anhel de Nord. Fulvia Nicolàs. Ed Univers 2021. 160 pàg.