Es la primera vegada que participo a un viatge purament ornitològic en aquesta ocasió l’empresa Barcelona birding point n’es la organitzadora.

Quedem el divendres a la tarda a l’aeroport on coneixeré la resta dels companys de viatge.

Per mi tothom és nou excepte el guia el gran Sergi Sales garantia que sortiran la majoria de bèsties que busquem.

A la resta ja els anirem coneixent durant el viatge.

Arribem a la 1 de la matinada a Lamarca i no hi ha massa temps de buscar rapinyaires nocturns ni tampoc el mític Xot de Xipre (Otus cyprius).

Però si que sortint de l’aeroport ja podem escoltar el primer ocell del viatge: un Torlit (Burhinus oedicnemus).

Tothom a dormir cansat del viatge que l’endemà toca matinar per fer una vista al llac Oroklini. Ens posem a llit que son quasi les 3.

 

Dissabte

A les 7 ja som tots en dansa. Només de sortir de l’hotel tenim la sort de poder observar la Fredeluga d’esperons (Vanellus spinosus) que és un ocell molt urbà i confiat.

Passem el matí a Cape Greko on podem escoltar el tallarol de Xipre (Curruca melanothorax), i veure el francolí negre (Francolinus francolinus), el capsigrany emmascarat (Lanius nubicus) i les primeres perdius Chuckar (Alectoris chukar).

Després fem una visita a Oroklini lake on gaudim d’un magnífic Territ becadell (Calidris falcinellus) i acabem la tarda a Meneou Pools on no hi ha massa cosa.

Esgotats fem un sopar lleuger i a dormir.

 

Diumenge

Ens llevem abans de les 6 per intentar esquivar la calorada que vàrem passar ahir.

Fem una visita rapida abans d’esmorzar a les Bishop pools sense massa èxit. Veiem un possible estornell rosat (Paster roseus) que mes tard un birder local ens confirma que ho és però de forma molt fugissera i afegim un trist (Cisticola juncidis) i un falcó marí (Falco eleonorae) a la llista.

Ens plantem amb la furgoneta al Kensington klifts on podem veure 6 falcons marins fent acrobàcies just davant nostre en un entorn fantàstic. Aquí tinc la sort de poder fer algunes fotos bones dels falco eleonare vistos del damunt!.

D’allà marxem a Agya varvara amb la idea de poder veure rascletó que no surt i cuereta citrina que tampoc no surt.

Fem un pícnic ràpid a la furgoneta sota un sol de justícia i marxem en direcció a Pafos.

Entrem al nucli arqueològic i després de 3 hores llarguíssimes de buscar i buscar i de perdre dos dels ornitòlegs del grup, que decideixen abandonar la recerca del mític corriol de leschenaut (Charadrius leschenaultii), al final aconseguim bimbar la mítica bèstia. Podem fer molt bones fotos aprofitant la Golden hour.

Quedem després amb en Matt Smith un ornitòleg local una mica especial que ens porta a veure el famós endèmic xot xipriota (Otus cyprius). A la tercera localització el podem escoltar, veure i fins i tot retratar tot i no du bones torxes. També sentim Òliba (Tyto alba) i Enganyapastors (Caprimulgus europaeus).

Fem un excel·lent sopar en una taberna grega i cap a dormir que son les 12 avui han estat 18 hores seguides de birding!!

Demà toca de nou diana a les 7.

 

Dilluns

Ens llevem a les 7 i marxem en direcció a Troödos. Allà trobem la fresqueta de la muntanya ja que en un moment hem pujat a 600m snm.

Només baixar del cotxe ja podem escoltar els 3 targets de la zona. Mallerenga petita (Peripatus ater), raspinell (Certhia brachydactyla) i trencapinyes (Loxia curvirostra). També podem gaudir i retratar a pleret un magnífic exemplar de Còlit de xipre (Oenanthe cypriaca) i un falciot pàl.lid (Apus pallidus) ens fa acrobàcies entre els pins.

Baixem de la muntanya una mica moixos pensant que ens espera la calor sofocant de la costa.

En un atac de gosadia truquem al reviewer local de l’Ebird al Colin Richardson, que ens ha fet algunes correccions durant aquests dies, per si ens pogués acompanyar per buscar de veure millor el Tallarol de Xipre (Curruca melanothorax).

Molt amablement s’ofereix i passem un parell d’hores amb ell a les basses de Santa Barbara (Agia Varvara) i després a Anarita Park. Val a dir que no tenim massa sort.

Fem un dinar frugal aquesta vegada a l’ombra d’uns eucaliptus i ens dirigim cap a Germasogeia reservoir. Al costat de la presa s’ha girat un ventot tremend i resulta complicat veure cap ocell però de cop les condicions canvien i podem gaudir d’un magnífic Hortolà cendrós (Emberiza caesia) o Cretzschmar’s Bunting en anglès, entre altres espècies interessants.

 

Dimarts

Ens llevem abans de les 5 per poder ser amb les primeres llums al Greek Cape on tenim un parell de localitzacions que ens va passar en Colin Richardson.

Només de fer la primera parada a Ayia Napa ja podem gaudir d’un parell de estols de Chukar (Alectoris chukar) de més de 20 exemplars, el dia promet!

Fem una caminada per la zona al voltant de la planta de tractament d’aigües que ens ha marcat en Colin i efectivament podem veure un festival de tallarols: l’esparverenc (Curruca nissoria) que es deixar retratar de forma notable, el cap negre (Sylvia melanocephala), el de xipre (Curruca melanothorax), l’emmascarat oriental (Curruca crassirostris) i el trencamates (Sylvia conspicillata)!!

Molt satisfets amb aquest inici de matí fem una estona a la zona del voltant de la tanca militar al Greek Cape sense massa noves espècies a afegir, i és que la calor ja apreta.

Després de dinar fem una aturada al Oroklini lake on veurem una trentena diferent de limícoles des de la torre d’observació.

Fem una aturada curta a Larnaka al llac de sal on afegim Curroc (Gelochelidon nilótica) i Gavina capblanca (Chroicocephalus genei) a la llista.

Cap al tard fem una última aturada a Akrotiri marsh on el destí ens acompanya i podem veure i retratar 4 o 5 Francolins (Francolinus francolinus) i veure un Alció esmirna! (White-throated Kingfisher Halcyon smyrnensis)

Quasi tots els desitjos s’han complert.

Tornem a l’hotel després de més de 15 hores de rondar esgotats però amb un somriure als llavis.

 

Dimecres

El dimecres que es l’últim dia, ens llevem amb la idea de les grues damisel·les (Anthropoides virgo) que seria l’única espècie que ens faltaria per fer la felicitat complerta.

Sortim a les 7 en direcció a Akrotiri lake  on no hi ha rastre de les grues damisel·les.

Després tornem a visitar el Hide de l’Akrotiri marsh on ahir vam veure l’Alció d’esmirna (Halcyon smyrnensis).

Hi passem una bona estona i podem de nou veure els Francolins (Francolinus francolinus) que es deixen retratar magníficament però l’alció no torna pas a treure el cap.

Encara ens queden un parell d’horetes abans de fer el check-out de l’hotel i tornem a visitar la zona de la presa prop de l’hotel el Germasogeia reservoir on podem veure de forma fugissera l’estrella del viatge el Tallarol de Xipre o pels amics el Cyprus F…ing Warbler.

Un dinar abundant ben regat amb les birres locals per celebrar aquest últim bimbo i marxem cap a l’aeroport on els vols de forma molt puntual ens porten de nou a Barcelona aquesta vegada amb una breu escala a Atenes.

Han estat 5 dies molt intensos amb quasi 20 ocells nous per a la meva llista i amb una llista de mes d’un centenar d’espècies.

 

El grup ha estat molt ben avingut i no hi ha hagut tensions en cap moment i el nostre guia en Sergi Sales ha estat sempre atent a tenir tothom content i ha demostrat una enorme professionalitat en saber buscar les localitzacions correctes pels ocells endèmics.

 

Els tres principals endèmics: el Tallarol de Xipre, el Xot de Xipre i el Còlit de Xipre tots tres han estat vistos, per tant, missió acomplerta.

Aquí us poso el link a la llista del viatge.

https://ebird.org/tripreport/153571

Desitjo que aquest report pugui ser útil als qui vulguin fer un viatge ornitològic en aquesta illa GrecoTurca.

Potser la única recomanació seria de venir-hi a l’inici de primavera, per dos motius: Ara, a finals d’agost, la calor és molt intensa i resulta feixuc de poder fer observacions al migdia; i els tallarols ara es deixen veure de forma molt fugissera i hem passat moltes hores observant mates i veient volades molt curtes on no hi havia manera de poder identificar la bèstia que es tornava ràpidament a amagar sota les mates.

Ha estat un autèntic plaer de poder compartir aquest viatge amb el nostre guia en Sergi i amb en Ruben, en Daniel, l’Oscar, en Mike, en Salvador i la Coia.

Llistat d’espècies vistes al llarg del tour (inclou noms vulgars en anglès i català a més del nom científic (Gràcies Sergi Sales pel llistat) :

 1. Garganey — Xarrasclet — Spatula querquedula
 2. Northern Shoveler — Ànec cullerot comú — Spatula clypeata
 3. Mallard — Ànec collverd — Anas platyrhynchos
 4. Eurasian Teal — Xarxet comú — Anas crecca
 5. Black Francolin — Francolí negre — Francolinus francolinus
 6. Chukar — Perdiu chukar — Alectoris chukar
 7. Greater Flamingo — Flamenc comú — Phoenicopterus roseus
 8. Little Grebe — Cabusset comú — Tachybaptus ruficollis
 9. Rock Pigeon (feral) — Colom roquer — Columba livia
 10. Common Woodpigeon — Tudó — Columba palumbus
 11. European Turtle Dove — Tórtora eurasiàtica — Streptopelia turtur
 12. Eurasian Collared Dove — Tórtora turca — Streptopelia decaocto
 13. Laughing Dove — Tórtora del Senegal — Spilopelia senegalensis
 14. European Nightjar — Enganyapastors comú — Caprimulgus europaeus (heard only / només sentit)
 15. Common Swift — Falciot negre — Apus apus
 16. Pallid Swift — Falciot pàl·lid — Apus pallidus
 17. Eurasian Moorhen — Polla d’aigua comuna — Gallinula chloropus
 18. Eurasian Coot — Fotja comuna — Fulica atra
 19. Stone Curlew — Torlit comú — Burhinus oedicnemus
 20. Black-winged Stilt — Camallarga comuna — Himantopus himantopus
 21. Spur-winged Lapwing — Fredeluga d’esperons — Vanellus spinosus
 22. Greater Sand Plover — Corriol de Leschenault — Charadrius leschenaultii
 23. Kentish Plover — Corriol camanegre — Charadrius alexandrinus
 24. Little Ringed Plover — Corriol anellat petit — Charadrius dubius
 25. Common Ringed Plover — Corriol anellat gros — Charadrius hiaticula
 26. Ruff — Batallaire — Calidris pugnax
 27. Broad-billed Sandpiper — Territ becadell — Calidris falcinellus
 28. Curlew Sandpiper — Territ bec-llarg — Calidris ferruginea
 29. Little Stint — Territ menut comú — Calidris minuta
 30. Common Sandpiper — Xivitona comuna — Actitis hypoleucos
 31. Green Sandpiper — Xivita comuna — Tringa ochropus
 32. Greenshank — Gamba verda — Tringa nebularia
 33. Marsh Sandpiper — Siseta — Tringa stagnatilis
 34. Wood Sandpiper — Valona — Tringa glareola
 35. Common Redshank — Gamba roja comuna — Tringa totanus
 36. Slender-billed Gull — Gavina capblanca — Chroicocephalus genei
 37. Yellow-legged Gull — Gavià de potes grogues — Larus michahellis
 38. Lesser Black-backed Gull — Gavià fosc — Larus fuscus
 39. Gull-billed Tern — Curroc — Gelochelidon nilotica
 40. Whiskered Tern — Fumarell carablanc — Chlidonias hybridus
 41. Great Cormorant — Corb marí gros — Phalacrocorax carbo
 42. (Mediterranean) Shag — Corb marí emplomallat — Gulosus aristotelis
 43. Great White Pelican — Pelicà blanc comú — Pelecanus onocratus
 44. Little Bittern — Martinet menut comú — Ixobrychus minutus
 45. Grey Heron — Bernat pescaire — Ardea cinerea
 46. Purple Heron — Agró roig — Ardea purpurea
 47. Little Egret — Martinet blanc comú — Egretta garzetta
 48. Western Cattle Egret — Esplugabous — Bubulcus ibis
 49. Squacco Heron — Martinet ros — Ardeola ralloides
 50. Glossy Ibis — Capó reial — Plegadis falcinellus
 51. European Honey Buzzard — Aligot vesper europeu — Pernis apivorus
 52. Western Marsh Harrier — Arpella comuna — Circus aeruginosus
 53. Black Kite — Milà negre — Milvus migrans
 54. Western Barn Owl — Òliba comuna — Tyto alba
 55. Cyprus Scops Owl — Xot de Xipre — Otus cyprius
 56. Eurasian Hoopoe — Puput comuna — Upupa epops
 57. Common Kingfisher — Blauet comú — Alcedo atthis
 58. White-throated Kingfisher — Alció d’Esmirna — Halcyon smirnensis
 59. European Bee-eater — Abellerol comú — Merops apiaster
 60. European Roller — Gaig blau europeu — Coracias garrulus
 61. Common Kestrel — Xoriguer comú — Falco tinnunculus
 62. Eleonora’s Falcon — Falcó de la reina — Falco eleonorae
 63. Eurasian Hobby — Falcó mostatxut eurasiàtic — Falco subbuteo
 64. Peregrine Falcon — Falcó pelegrí — Falco peregrinus
 65. Red-backed Shrike — Escorxador comú — Lanius collurio
 66. Lesser Grey Shrike — Trenca — Lanius minor
 67. Masked Shrike — Capsigrany emmascarat — Lanius nubicus
 68. Woodchat Shrike — Capsigrany comú — Lanius senator niloticus
 69. Eurasian Jay — Gaig eurasiàtic — Garralus glandarius glazneri
 70. Eurasian Magpie — Garsa eurasiàtica — Pica pica
 71. Western Jackdaw — Gralla occidental — Corvus monedula
 72. Hooded Crow — Cornella emmantellada — Corvus cornix
 73. Cyprus Coal Tit — Mallerenga petita — Periparus ater cypriotes
 74. Great Tit — Mallerenga carbonera — Parus major
 75. Crested Lark — Cogullada comuna — Galerida cristata
 76. Zitting Cisticola — Trist — Cisticola juncidis
 77. Eastern Olivaceous Warbler — Busqueta pàl·lida oriental — Iduna pallida
 78. Sedge Warbler — Boscarla dels joncs — Acrocephalus schoenobaenus
 79. Eurasian Reed Warbler — Boscarla de canyar — Acrocephalus scirpaceus
 80. Great Reed Warbler — Balquer — Acrocephalus arundinaceus
 81. Willow Warbler — Mosquiter de passa — Phylloscopus troquilus
 82. Cetti’s Warbler — Rossinyol bord — Cettia cetti
 83. Eurasian Blackcap — Tallarol de casquet — Sylvia atricapilla
 84. Barred Warbler — Tallarol esparverenc — Curruca nisoria
 85. Lesser Whitethroat — Tallarol xerraire — Curruca curruca
 86. Eastern Orphean Warbler — Tallarol emmascarat oriental — Curruca crassirostris
 87. Cyprus Warbler — Tallarol de Xipre — Curruca melanothorax
 88. Sardinian Warbler — Tallarol capnegre — Curruca melanocephala
 89. Spectacled Warbler — Tallarol trencamates — Curruca conspicillata
 90. Sand Martin — Oreneta de ribera comuna — Riparia riparia
 91. Barn Swallow — Oreneta comuna — Hirundo rustica
 92. Red-rumped Swallow — Oreneta cua-rogenca — Cecropis daurica
 93. Western House Martin — Oreneta cuablanca — Delichon urbicum
 94. Short-toed Treecreeper — Raspinell comú — Certhia brachydactyla dorothae
 95. Rosy Starling — Estornell rosat — Pastor roseus
 96. Spotted Flycatcher — Papamosques gris — Muscicapa striata
 97. Common Nightingale — Rossinyol comú — Luscinia megarhynchos
 98. Whinchat — Bitxac rogenc — Saxicola rubetra
 99. Isabelline Wheatear — Còlit pàl·lid — Oenanthe isabellinus
 100. Cyprus Wheatear — Còlit de Xipre — Oenanthe cypriaca
 101. House Sparrow — Pardal comú — Passer domesticus
 102. Spanish Sparrow — Pardal de passa — Passer hispanoliensis
 103. Grey Wagtail — Cuereta torrentera — Motacilla cinerea
 104. Black-headed Wagtail — Cuereta groga balcànica — Motacilla flava feldegg
 105. Common Chaffinch — Pinsà comú — Fringilla coelebs
 106. Eurasian Greenfinch — Verdum eurasiàtic — Chloris chloris
 107. Common Crosbill — Trencapinyes comú — Loxia curvirostra guillemandi
 108. Eurasian Goldfinch — Cadernera comuna — Carduelis carduelis
 109. Cretzschmar’s Bunting — Hortolà cendrós — Emberiza caesia

 

Fredeluga esperonada

(Vanellus spinosus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquí sembla que les tres marxin en fila a fer un volt...

Fredeluga esperonada

(Vanellus spinosus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un ocell molt comú a la zona fins i tot es pot veure dins les ciutats.

Francolí pitnegre

(Francolinus francolinus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquí hi ha dos mascles, els dos amb el típic collaret rogenc.

Francolí pitnegre

(Francolinus francolinus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Falcó de la reina

(Falco eleonorae)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Falcó de la reina

(Falco eleonorae)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Falcó de la reina

(Falco eleonorae)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Corriol de Leschnault

(Charadrius leschenaultii)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Corriol de Leschnault

(Charadrius leschenaultii)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un dels ocells que ens va donar més feina de poder veure però al final es va posar be a les fotos i tot! Quina meravella aquest Corriol amb la golden hour!

Còlit de Xipre

(Oenanthe cypriaca)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Còlit de Xipre

(Oenanthe cypriaca)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Còlit pàl·lid

(Oenanthe isabellina)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Còlit pàl·lid

(Oenanthe isabellina)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquest preciós exemplar de còlit pàl.lid o Oenanthe isabellina es va posar de forma fantàstic per deixar-se retratar!

Còlit de Xipre

(Oenanthe cypriaca)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un dels endèmics de Xipre va ser un enorme plaer de poder-lo retratar!

Capsigrany emmascarat

(Lanius nubicus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Capsigrany emmascarat

(Lanius nubicus)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Xot de Xipre

(Otus cyprius)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquest és un dels endèmics de Xipre el Xop de Xipre ens va costar de veure però ens va fer molta il.lusió.

Xoriguer comú

(Falco tinnunculus)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Xarxet comú

(Anas crecca)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre

Trist

(Cisticola juncidis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Trencapinyes comú

(Loxia curvirostra)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre

Trenca

(Lanius minor)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Territ menut comú

(Calidris minuta)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre

Territ becadell

(Calidris falcinellus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre

Territ becadell

(Calidris falcinellus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Va ser una sorpresa veure aquest Calidris falcinellus a Xipre.

Tallarol xerraire

(Curruca curruca)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Tallarol esparverenc

(Curruca nisoria)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Es un jove perquè te l'iris encara totalment fosc.

Tallarol esparverenc

(Curruca nisoria)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: El tallarol més gros de tots i un dels més difícils de poder veure i retratar.

Tallarol enmascarat oriental

(Curruca crassirostris)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre

Tallarol capnegre

(Curruca melanocephala)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: buscavem desesperadament tallarols de xipre i quasi tots els que veiem amb el cap fosc eren només tallarols capnegres!

Siseta comuna

(Tringa stagnatilis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Es un dels ocells més delicats que es pot veure a les zones humides.

Siseta comuna

(Tringa stagnatilis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Una siseta i una polla d'aigua al darrera

Raspinell comú

(Certhia brachydactyla)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Molt mala foto però podria ser que en el futur el raspinell de xipre fos considerat una nova espècie.

Pelicà blanc comú

(Pelecanus onocrotalus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Ocells en migració ens van passar pel damunt del cap!

Pardal comú

(Passer domesticus)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquest bec tant groc i el pit ben blanc fa que sigui un jove

Oreneta cua-rogenca

(Cecropis daurica)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre

Oreneta comuna

(Hirundo rustica)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Pel color de la gola sembla un jove.

Mosquiter de passa

(Phylloscopus trochilus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre

Mosquiter de passa

(Phylloscopus trochilus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre

Milà negre d'orella fosca

(Milvus migrans lineatus)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un jove de lineatus en vol!

Mallerenga petita

(Periparus ater)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Podria ser que en poc temps aquesta mallerenga petita de xipre sigui una espècia diferent i llavors fariem un bimbo des del sofá de casa...

Mallerenga petita

(Periparus ater)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Podria ser que en poc temps aquesta mallerenga petita de xipre sigui una espècia diferent i llavors fariem un bimbo des del sofá de casa...

Gralla occidental

(Corvus monedula)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre

Gamba roja comuna

(Tringa totanus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre

Gaig blau comú

(Coracias garrulus)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Amb tant poc blau sembla un immadur.

Gaig eurasiàtic

(Garrulus glandarius)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Sembla que el gaig de xipre te alguna cosa peculiar que en un futur es podria convertir en una nova espècie...

Francolí pitnegre

(Francolinus francolinus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Raresa
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un dels ocells més difícils de retratar a Xipre!

Falcó de la reina

(Falco eleonorae)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un jove de falcó de la reina (2cy) que de lluny ens va semblar un mostatxut En Tom Goossens un amic ornitòleg neerlandés em comenta: An adult Hobby should always show red ‘pants’ so this can only be a juvenile Hobby then. But the average silhouette is fairly elongated and long-winged. Also the white cheek is only confined to the cheek as with Hobby it would spread out towards the upper neck. In the wing a large dark patch is formed by the primaries and this stands out quite well. The primaries of Hobby are more barred towards the end and as such do not create a large uniform dark tip at the underwing. L'Alex Ollé també hi afegeix: Per mi es tracta d'un falcó de la reina de 2cy (nascut l'any passat). Les llargues ales, les infracobertores caudals barrades, el disseny facial, l'ample marge fosc de les secundàries, etc...

Falciot pàl·lid

(Apus pallidus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquest exemplar duia el pap ben ple!

Escorxador comú

(Lanius collurio)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Un preciós jove d'escorxador (lanius collurio)

Escorxador comú

(Lanius collurio)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Preciosa bèstia emmascarada!

Curroc comú

(Gelochelidon nilotica)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Curroc comú

(Gelochelidon nilotica)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Xipre

Cuereta groga

(Motacilla flava)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquí es pot veure una cuereta groga feldegg en primer pla i dues sisetes al darrera. De fet vaig veure despres de fer la foto a les sisetes que hi havia una cuereta! Aquí es veuen be les diferències entre siseta jove i adulta, la d'abaix amb el ratllat del dors seria, l'immadur.

Cuereta groga

(Motacilla flava)Edat: Jove
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquesta cuereta groga és de la subespècie Feldegg Motacilla flava feldegg. Sembla un jove i potser mascle pel groc de les infrecobertores.

Cornella emmantellada

(Corvus cornix)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Xipre

Cogullada comuna

(Galerida cristata)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Capó reial

(Plegadis falcinellus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Els colors atornassolats que agaren els capons reials (Plegadis falcinellus) resulten sempre sorprenents.

Blauet comú

(Alcedo atthis)Edat: Jove
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquest color tant verd és tipic dels joves i aquest color més vermellós al bec inferior de les femelles....

Batallaire

(Calidris pugnax)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: Aquí es poden observar les diferènicies de mida entre el batallaire, el territ menut i al fons un cames llargues.

Arpella comuna

(Circus aeruginosus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Aligot rogenc

(Buteo rufinus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre

Aligot rogenc

(Buteo rufinus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Xipre
Comentaris: És la primera vegada que puc observar aquesta espècie. Bimbo!