Seguint els consells d’un bon amic ornitòleg en Mike O’Niell, fem una escapada de 5 dies a Gàmbia, un paradís pels apassionalts dels ocells!

El primer vespre sortint de l’aeroport de Banjul encara amb una mica de llum tenim la sort de poder veure el primer ocell abans no es faci fosc un enorme Aufrany fosc que ens passa pel davant del cotxe.

Primer dia

De bon matí, en Charlie, el nostre guia, ja ens ve a buscar i només de sortir de l’hotel ja tenim allà mateix un grup de 8 o 10 exemplars de Green wood hopee i dos magnífics Red billed hornbill penjats d’un cable elèctric, no tinc temps de girar-me i un Broad bill roller tb ens saluda. Quin bon inici tres bimbos en 5 minuts.

Sortim en direcció al Lamin rice Fields uns camps on en aquest moment no hi ha arròs sinó que hi ha cebes i moniatos i resulten ser altament productius. Passem 4 hores passejant per aquests camps i podeu gaudir d’espècies increïbles com un magnífic Black heron fent el paraigua per pescar, un Pearl spotted owl que ens fa les seves delícies, unes Jacana africana i un grup ben nombrós de Senegal thick nees que es deixen retratar ben tranquils juntament amb 4 Hamerkops.

Un matí extraordinari més de 100 espècies d’ocells en un sol indret! Si visiteu Gambia no us perdeu aquest hotspot!

Un dinar frugal en un establiment vingut a menys a Lamin lodge i seguim amb els prismàtics al coll.

I a la tarda no anem massa lluny: Travessem la carretera i entrem a la Reserva d’Abuko allà podem gaudir d’un fenomenal Green turaco i també del especialíssim Whattle eye entre altres magnífics ocells.

Gambia és un país que queda totalment rodejat pel Senegal. Els punts vermells son les zones on vàrem fer parada a mirar ocells.

A la tarda passegem per la platja de Bakau fins que es fa fosc i sopem allà mateix una mica de peix amb arrós.

Tornem a l’hotel morts i rebentats però molt feliços de la quantitat d’espècies vistes en un sol dia!

Ens acomiadem del Charlie Bakary que ha estat un guia excel·lent i que el podeu contactar aquí: bakarywuyeh@yahoo.com.

Segon dia

A les sis ja sona el despertador i abans no tenim l’esmorzar a taula ja entra en Musa Maneh https://birdwatchingtoursbanjul.com/ Ell ens farà de guia pels següents 4 dies.

Amb en Musa sortim en direcció a Mandinaba allà podem veure la mítica African Wattled Lapwing (Vanellus senegallus) també African Golden Oriole (Oriolus auratus) i el mega conegut Yellow-crowned Gonolek (Laniarius barbarus) sense comptar altres bimbos extraordinaris com el Fork-tailed Drongo (Dicrurus adsimilis) i el black cap babbler (Turdoides reinwardtii) i el Brown babbler (Turdoides plebejus).

Un grup de mes de 10 exemplars de Yellow-billed Oxpecker (Buphagus africanus) ens fa les seves delícies treien paràsits sobre un ramat de vaques i que es deixen retratar magníficament.

Quin espectacle!

En un sol arbre dins la passejada per Mandinaba podem veure tres tipus diferents de Sunbirds, el cooper, el variable i l’scarlet chested sunbird.

D’allà anem a Farasutu forest on en una horeta podem veure 30 espècies d’ocells aquest país és una mina pels ornitòlegs!

Perxat dalt d’un arbre com si fos un passerell veiem un Double-spurred Spurfowl (Pternistis bicalcaratus), un Western Plantain-eater (Crinifer piscator) i diferents tipus de tórtores i coloms propis de la zona.

L’estrella de la zona es el Greyish Eagle-Owl (Bubo cinerascens) que podem ben retratar tant mascle com femella que de fet son quasi indistinguibles i també un únic exemplar de Northern White-faced Owl (Ptilopsis leucotis)

Allà mateix hi ha un Hide, Kuloro, be de fet hi ha un banc amb un mini tendal al damunt, i un parell de punts d’aigua al davant.

Com que estem sols en Musa posa alguns reclams i en 5 minuts allò és un espectable: els tres tipus de Honeyguides (el gran, el petit i el pigallat), un Golden-tailed Woodpecker (Campethera abingoni) i el mític Snowy-crowned Robin-Chat (Cossypha niveicapilla) entre molts altres fantàstics ocells. També ens visiten nombrosos Bronze Mannikin (Spermestes cucullata) i grapats de Black-rumped Waxbill (Estrilda troglodytes) juntament amb Red-billed Firefinch (Lagonosticta senegala) entre molts altres.

Fem una aturada al Bintang lodge i al mateix poble al costat del riu podem veure com celebren un divendres els musulmans.

D’allà marxem cap al pont dels rapinyaires on fem una parada molt productiva. Es deixen veure i retratar l’African harrier hawk, Brown Snake eagle, Whalberg’ eagle i Dark chanting hoshawk, un purple roller el mític Bearded barbet i un escàs Green headed sunbird que a les fotos sembla més blau que verd, però els noms son així.

Encara farem una última parada a Wurokang on tenim la sort de veure al costat de la carretera mateix abans no es faci fosc una Stone pardridge i una Amadina fasciata que sembla l’ocell degollat amb la taca vermella al coll (Cut-trhout finch)

Acabem el dia a Tendaba on una dutxa rapida un sopar com el de cada dia i a dormir que estem morts.

Tercer dia

De bon matí ens llevem per anar directament a Bumari, després a Massembe on puc veure el mític Corredor de Temnick, i posteriomente ens aturem a Jarasome wetland on podem veure els pelicans rosats i les grues negres coronades.

A kabur ens aturem i a Wassu a observar una colonia de red brested bee-eaters que es deixen retratar a pleret.

Fem algunes parades durant el trajecte on a mitja carretera ens atravessa un grup enorme de potser més de 100 baboons. També podem afegir 15 lifers més i ens plantem, després de travessar el riu amb una barcassa de les d’abans, a Georgetown. Allà ja ens espera una barca que ens durà a una illa del riu a veure una enorme colònia de ximpanzés.

Durant el trajecte també poder gaudir de diverses espècies d’ocells a part de cocodrils i hipopòtams, baboons i colobos. La calor aquí és tremenda i costa aguantar aquestes hora de la tarda fins circulant per dins del riu.

Sembla que som els únics hostes al camp i ens preparen un sopar força decent. Dormim com a rocs després del tute de 12 hores de birding diaris.

Quart dia

Ens llevem a Baobolong camp and Guesthouse a Georgetown. Aquest és el punt més alt del nostre viatge i al voltant del camp abans no surti el sol la piuladissa ja ens estimula a esmorzar amb els prismàtics als dits.

Aquí de bon matí agafem una barca i durant les properes 4 hores gaudirem d’un espectacle d’ocells magnífics; és sens dubte, després dels camp d’arrós del primer dia, el moment més aprofitat. Val a dir que de bon matí no fa la calda que hem tingut de 38-40 graus cada dia, i és que el canvi climàtic també els afecta a ells.

Podem gaudir de mascle i femella de Northern puffback (Dryoscopus gambensis) també del Yellow thorated leefloveperò l’estrella del dia es el African finfoot (Podica senegalensis) que juntament amb 7 o 8 Darters (Anhinga rufa) i un parell de Marabous ( Leptoptilos crumenifer) ens fan gaudir del riu.

Una mica més amunt tenim la sort de poder retratar un Hadada ibis (Bostrychia hagedash) un jove Bateleur ( Terathopius eucaudatus) que com el nom indica no te gens de cua quina rapinyaire més especial!

Nou rapinyaires més ens acabaran d’arrodonir el trajecte en barca: la Circaetus bedouini, la Circaetus cinereascens, la Hieraaetus wahlbergi, una Aquila rapax, una Aquila spilogaster, un Kaupifalco monogrammicus, un Circus pigargus, un Xicra i finalment una enorme African fish eagle (Vocifer).

Quin matí més aprofitat!!

La tarda la fem de desplaçament i ens aturem a visitar un mercat on passem una estona molt agradable.

Al vespre tornem a dormir a Tendaba on ja ens coneixem els topants.

Últim dia

Ens llevem com sempre abans no surti el sol per estar ben preparats.

Un parell d’aturades pel camí però bàsicament avui fem un gran desplaçament fins al mercat del peix a Tanji.

La primera parada a l’Albert foto hide ens permet afegir alguns nous bimbos al viatge: el Black scimitarbill (Rhinopomastus aterrimus) un preciós Stripped kingfisher que és un dels alcions de terra endins que menja saltamartins i no peixos. Un Purple roller i una parella de Vieillot’s barbet.

Dins del hide, que tampoc no és que se l’hagin currat massa, i on tornem a estar sols, podem veure i retratar amb molt detall el Black faced firefinch i els famosos Cordonbleu.

Dues horetes de cotxe i ens plantem a dinar al Tanji Eco Lodge on mentre et preparen el teu plat d’arrós amb pollastre, pots gaudir d’pun punt daigua on hi venen algunes de les ultimes espècies que no havíem vist: la Turtur afer els Paradise flycatchers el Black-necked weaver i mascle i femella de Western bluebill on ocell magnífic ja ho crec!

Abans d’anar a l’aeroport encara fem la ultima parada a Tanji al mercat del peix on les gavines de cap gris a milers ens saluden i ens fan el comiat més dolç.

D’allà directes a l’aeroport i amb un vol una mica nocturn sense escales de Vueling ens plantem a casa.

Podeu veure el trip report aquí amb totes les especies i les fotos globals: https://ebird.org/tripreport/207082?view=checklists

Al final han sortit 195 espècies i 125 lifers i he pogut retratar 144 de les espècies vistes.

M’ha costat molt i molt escollir quines son les fotos que poso al bloc. Desitjo que us agradin i que la tria no us sembli excessiva.

Sense cap dubte un dels destins més productius que es poden assolir a nomes 4h de vol de Barcelona i sense escales. I els preus al país, un dels més segurs de l’africa, son tirats!

En general les dones son les que penquen a Gàmbia. En el cas dels horts clarament la majoria son dones.
Al capvespre és el moment de fer una mica d'esbandida abans d'anar a sopar i dormir. Son molt polits la gent aquí.
Una mica d'aigua del riu Gàmbia.
Aquest ruc no volia creure.
Les dones van sempre ben a colorides.
Sempre hi ha algun Dandi...
Una barca de capvespre.
La posició de l'esquena amb les cames dretes és característica i sembla que molt saludable.
Noies plantant.
Amb en Musa buscant els Pelicans rosats.
Molta gent es desplaça a peu.
Una colònia d'abellerols golaroig.
Aquest te sort de tenir un ruc.
Pescant directament dins l'aigua.
Una festa improvitzada a la plaça d'un poblet.
Un rasta al mercat del peix.
Barques de pescadors.
Cal desar els ormetjos.
Mireu quina preciositat.
Tornant de pescar.
En aquesta ocasió hem sigut dos a fer fotos.
El primer capvespre a la platja de Bakau.
L'Alícia que fa amigues per tot arreu.
Pre adolescents .
Quina alegria que tenen la canalla.
En barca pel riu Gàmbia cercant el mític Heliòrni africà.
Escola de religió practicant àrab per poder llegir l'alcorà.
Unes barques de capvespre.
Amb en Mussa i l'Alícia.
Una família als Lamil rice fields.
Avui dinem en aquest lodge amb en Charlie. Quin luxe!!
Lamin lodge.
Un preciós ximpanzé a Georgetown.

Llista de lifers en anglès:

White-faced Whistling Duck (Dendrocygna viduata)
Stone Partridge (Ptilopachus petrosus)
Double-spurred Spurfowl (Pternistis bicalcaratus)
Speckled Pigeon (Columba guinea)
Mourning Collared Dove (Streptopelia decipiens)
Vinaceous Dove (Streptopelia vinacea)
Black-billed Wood Dove (Turtur abyssinicus)
Blue-spotted Wood Dove (Turtur afer)
Bruce’s Green Pigeon (Treron waalia)
African Green Pigeon (Treron calvus)
Guinea Turaco (Tauraco persa)
Senegal Coucal (Centropus senegalensis)
Mottled Spinetail (Telacanthura ussheri)
Black Crake (Zapornia flavirostra)
African Finfoot (Podica senegalensis)
Black Crowned Crane (Balearica pavonina)
Black-headed Lapwing (Vanellus tectus)
African Wattled Lapwing (Vanellus senegallus)
African Jacana (Actophilornis africanus)
Temminck’s Courser (Cursorius temminckii)
Grey-hooded Gull (Chroicocephalus cirrocephalus)
Yellow-billed Stork (Mycteria ibis)
Pink-backed Pelican (Pelecanus rufescens)
Hamerkop (Scopus umbretta)
Dwarf Bittern (Ixobrychus sturmii)
Black-headed Heron (Ardea melanocephala)
African Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus)
Hadada Ibis (Bostrychia hagedash)
African Spoonbill (Platalea alba)
African Harrier-Hawk (Polyboroides typus)
Palm-nut Vulture (Gypohierax angolensis)
Bateleur (Terathopius ecaudatus)
Beaudouin’s Snake Eagle (Circaetus beaudouini)
Brown Snake Eagle (Circaetus cinereus)
Western Banded Snake Eagle (Circaetus cinerascens)
Wahlberg’s Eagle (Hieraaetus wahlbergi)
Tawny Eagle (Aquila rapax)
African Hawk-Eagle (Aquila spilogaster)
Lizard Buzzard (Kaupifalco monogrammicus)
Dark Chanting Goshawk (Melierax metabates)
Northern White-faced Owl (Ptilopsis leucotis)
Greyish Eagle-Owl (Bubo cinerascens)
Pearl-spotted Owlet (Glaucidium perlatum)
Green Wood Hoopoe (Phoeniculus purpureus)
Black Scimitarbill (Rhinopomastus aterrimus)
African Grey Hornbill (Lophoceros nasutus)
Western Red-billed Hornbill (Tockus kempi)
African Pygmy Kingfisher (Ispidina picta)
Blue-breasted Kingfisher (Halcyon malimbica)
Striped Kingfisher (Halcyon chelicuti)
Red-throated Bee-eater (Merops bulocki)
Little Bee-eater (Merops pusillus)
Asian Green Bee-eater (Merops orientalis)
Abyssinian Roller (Coracias abyssinicus)
Purple Roller (Coracias naevius)
Broad-billed Roller (Eurystomus glaucurus)
Yellow-fronted Tinkerbird (Pogoniulus chrysoconus)
Vieillot’s Barbet (Lybius vieilloti)
Bearded Barbet (Pogonornis dubius)
Lesser Honeyguide (Indicator minor)
Spotted Honeyguide (Indicator maculatus)
Greater Honeyguide (Indicator indicator)
African Grey Woodpecker (Dendropicos goertae)
Fine-spotted Woodpecker (Campethera punctuligera)
Golden-tailed Woodpecker (Campethera abingoni)
Grey Kestrel (Falco ardosiaceus)
Red-necked Falcon (Falco chicquera)
Senegal Parrot (Poicephalus senegalus)
African Golden Oriole (Oriolus auratus)
Brown-throated Wattle-eye (Platysteira cyanea)
Northern Puffback (Dryoscopus gambensis)
Yellow-crowned Gonolek (Laniarius barbarus)
Fork-tailed Drongo (Dicrurus adsimilis)
Red-bellied/Annobon Paradise Flycatcher (Terpsiphone rufiventer)
Yellow-billed Shrike (Lanius corvinus)
Piapiac (Ptilostomus afer)
Yellow Penduline Tit (Anthoscopus parvulus)
Chestnut-backed Sparrow-Lark (Eremopterix leucotis)
Northern Crombec (Sylvietta brachyura)
Senegal Eremomela (Eremomela pusilla)
Green-backed/Grey-backed Camaroptera (Camaroptera brachyura)
Yellow-breasted/Brown-tailed Apalis (Apalis flavida)
Oriole Warbler (Hypergerus atriceps)
Winding Cisticola (Cisticola marginatus)
Short-winged Cisticola (Cisticola brachypterus)
Fanti Saw-wing (Psalidoprocne obscura)
Red-chested Swallow (Hirundo lucida)
Grey-headed Bristlebill (Bleda canicapillus)
Yellow-throated Leaflove (Atimastillas flavicollis)
Northern Yellow White-eye (Zosterops senegalensis)
Brown Babbler (Turdoides plebejus)
Blackcap Babbler (Turdoides reinwardtii)
Yellow-billed Oxpecker (Buphagus africanus)
Long-tailed Glossy Starling (Lamprotornis caudatus)
Greater Blue-eared Starling (Lamprotornis chalybaeus)
Purple Starling (Lamprotornis purpureus)
Bronze-tailed Starling (Lamprotornis chalcurus)
African Thrush (Turdus pelios)
Swamp Flycatcher (Muscicapa aquatica)
Northern Black Flycatcher (Melaenornis edolioides)
Snowy-crowned Robin-Chat (Cossypha niveicapilla)
White-crowned Robin-Chat (Cossypha albicapillus)
Pygmy Sunbird (Hedydipna platura)
Green-headed Sunbird (Cyanomitra verticalis)
Scarlet-chested Sunbird (Chalcomitra senegalensis)
Splendid Sunbird (Cinnyris coccinigastrus)
Copper Sunbird (Cinnyris cupreus)
White-billed Buffalo Weaver (Bubalornis albirostris)
Little Weaver (Ploceus luteolus)
Olive-naped Weaver (Ploceus brachypterus)
Black-necked Weaver (Ploceus nigricollis)
Northern Red Bishop (Euplectes franciscanus)
Black-winged Red Bishop (Euplectes hordeaceus)
Bronze Mannikin (Spermestes cucullata)
Lavender Waxbill (Glaucestrilda caerulescens)
Orange-cheeked Waxbill (Estrilda melpoda)
Black-rumped Waxbill (Estrilda troglodytes)
Cut-throat Finch (Amadina fasciata)
Red-cheeked Cordon-bleu (Uraeginthus bengalus)
Western Bluebill (Spermophaga haematina)
Black-faced Firefinch (Lagonosticta larvata)
Sahel Paradise Whydah (Vidua orientalis
Village Indigobird (Vidua chalybeata)
Sahel Bush Sparrow (Gymnoris dentata)
White-rumped Seedeater (Crithagra leucopygia)

Llista de lifers traduïts al català:

Ànec arbori carablanc (Dendrocygna viduata)
Perdiu del Sahel (Ptilopachus petrosus)
Francolí de dos esperons (Pternistis bicalcaratus)
Colom de Guinea (Columba guinea)
Tórtora ploranera (Streptopelia decipiens)
Tórtora vinosa (Streptopelia vinacea)
Tortoreta del Sahel (Turtur abyssinicus)
Tortoreta alablava (Turtur afer)
Colom verdós waalia (Treron waalia)
Colom verdós africà (Treron calvus)
Turac de Guinea (Tauraco persa)
Cucal del Senegal (Centropus senegalensis)
Falciot cuaespinós dels baobabs (Telacanthura ussheri)
Polla negra (Zapornia flavirostra)
Heliornis africà (Podica senegalensis)
Grua coronada negra (Balearica pavonina)
Fredeluga capnegra (Vanellus tectus)
Fredeluga del Senegal (Vanellus senegallus)
Jacana africana (Actophilornis africanus)
Corredor de Temminck (Cursorius temminckii)
Gavina capgrisa (Chroicocephalus cirrocephalus)
Tàntal africà (Mycteria ibis)
Pelicà rosat (Pelecanus rufescens)
Ocell martell (Scopus umbretta)
Martinet menut de Sturm (Ixobrychus sturmii)
Bernat capnegre (Ardea melanocephala)
Ibis sagrat africà (Threskiornis aethiopicus)
Ibis Hadadà (Bostrychia hagedash)
Becplaner africà (Platalea alba)
Arpella d’antifaç africana (Polyboroides typus)
Voltor de les palmeres (Gypohierax angolensis)
Àguila batallaire (Terathopius ecaudatus)
Serpentari del Sahel (Circaetus beaudouini)
Serpentari bru (Circaetus cinereus)
Serpentari cuablanc (Circaetus cinerascens)
Àguila de Wahlberg (Hieraaetus wahlbergi)
Àguila rapaç (Aquila rapax)
Àguila emmantellada (Aquila spilogaster)
Astor llagoster (Kaupifalco monogrammicus)
Astor cantaire bec-roig (Melierax metabates)
Xot carablanc septentrional (Ptilopsis leucotis)
Duc cendrós (Bubo cinerascens)
Mussolet perlat (Glaucidium perlatum)
Puput arbòria verda (Phoeniculus purpureus)
Puput arbòria negra (Rhinopomastus aterrimus)
Calau becnegre (Lophoceros nasutus)
Calau becvermell (Tockus kempi)
Blauet nan africà (Ispidina picta)
Alció pitblau (Halcyon malimbica)
Alció estriat (Halcyon chelicuti)
Abellerol gorja-roig (Merops bulocki)
Abellerol petit (Merops pusillus)
Abellerol maragda oriental (Merops orientalis)
Gaig blau d’Etiòpia (Coracias abyssinicus)
Gaig blau porprat (Coracias naevius)
Gaig becgròs africà (Eurystomus glaucurus)
Barducet frontgroc (Pogoniulus chrysoconus)
Barbut de Vieillot (Lybius vieilloti)
Barbut pitvermell (Pogonornis dubius)
Indicador de la mel petit (Indicator minor)
Indicador de la mel pigallat (Indicator maculatus)
Indicador de la mel gros (Indicator indicator)
Picot gris occidental (Dendropicos goertae)
Picot exquitxat (Campethera punctuligera)
Picot cuadaurat (Campethera abingoni)
Xoriguer gris (Falco ardosiaceus)
Falcó cap-roig (Falco chicquera)
Lloro del Senegal (Poicephalus senegalus)
Oriol Africà (Oriolus auratus)
Batis celluda de gorja morada (Platysteira cyanea)
Cublà de Gàmbia (Dryoscopus gambensis)
Bubú de capell groc (Laniarius barbarus)
Drongo cuaforcat (Dicrurus adsimilis)
Monarca del paradís ventre-rogenc (Terpsiphone rufiventer)
Botxí becgroc (Lanius corvinus)
Piapiac (Ptilostomus afer)
Teixidor groc (Anthoscopus parvulus)
Terrerola galtablanca (Eremopterix leucotis)
Cràmbec septentrional (Sylvietta brachyura)
Eremomela del Senegal (Eremomela pusilla)
Camaròptera verdosa (Camaroptera brachyura)
Apalis pitgroga (Apalis flavida)
Ocell senil (Hypergerus atriceps)
Cistícola del Nil (Cisticola marginatus)
Cistícola alacurta (Cisticola brachypterus)
Oreneta Fanti (Psalidoprocne obscura)
Oreneta de Guinea (Hirundo lucida)
Bulbul embridat formiguer (Bleda canicapillus)
Bulbul gorjagroc septentrional (Atimastillas flavicollis)
Zosterop del senegal (Zosterops senegalensis)
Tordenc alabrú (Turdoides plebejus)
Tordenc encaputxat (Turdoides reinwardtii)
Búfag becgroc (Buphagus africanus)
Estornell cuallarg (Lamprotornis caudatus)
Estornell d’orelles blaves (Lamprotornis chalybaeus)
Estornell porpra (Lamprotornis purpureus)
Estornell cuabronzat (Lamprotornis chalcurus)
Merla africana (Turdus pelios)
Swamp Flycatcher (Muscicapa aquatica)
Papamosques d’aiguamoll (Melaenornis edolioides)
Còssifa de coroneta nevada (Cossypha niveicapilla)
Còssifa de coroneta blanca (Cossypha albicapillus)
Suimanga pigmeu (Hedydipna platura)
Suimanga capverd (Cyanomitra verticalis)
Suimanga de pit escarlata (Chalcomitra senegalensis)
Suimanga esplèndid (Cinnyris coccinigastrus)
Suimanga de coure (Cinnyris cupreus)
Bufaler becblanc (Bubalornis albirostris)
Teixidor petit (Ploceus luteolus)
Teixidor olivaci (Ploceus brachypterus)
Teixidor collnegre (Ploceus nigricollis)
Bisbe vermell septentrional (Euplectes franciscanus)
Bisbe alanegre (Euplectes hordeaceus)
Maniquí bronzat (Spermestes cucullata)
Bec de corall blau (Glaucestrilda caerulescens)
Bec de corall de galtes taronja (Estrilda melpoda)
Bec de coral cuanegre (Estrilda troglodytes)
Amadina degollada (Amadina fasciata)
Estrilda blava galta-roja (Uraeginthus bengalus)
Estrilda becgrossa sagnant (Spermophaga haematina)
Amarant caranegre (Lagonosticta larvata)
Vídual del Sahel (Vidua orientalis)
Vídual del Senetal (Vidua chalybeata)
Pardal menut (Gymnoris dentata)
Gafarró de carpó blanc (Crithagra leucopygia)

Oriol africà

(Oriolus auratus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Corredor de Temminck

(Cursorius Temminckii)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquest és el primer corredor que veig a la vida. A Fuerteventura varem buscar el corredor cremós però no hi va haver manera.

Barbut de pit vermell

(Lybius dubius)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un ocell espectacular i que fa una il.lusió especial de poder-lo observar.

Jacana africà

(Actophilornis africanus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Gaig blau d'Etiòpia

(Coracias abyssinicus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Monarca del paradís africà

(Terpsiphone viridis)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Monarca del paradís africà

(Terpsiphone viridis)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Heliorni africà

(Podica senegalensis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquest és un dels targets més apreciats pels ornitòlegs a la part alta del riu Gàmbia. El mític African finfoot (Podica senegalensis) va ser un plaer enorme de poder-lo gaudir.

Monarca del paradís de ventre rogenc

(Terpsiphone rufiventer)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Picot gris occidental

(Dendropicos goertae)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Calau becnegre

(Lophoceros nasutus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Arpella d'antifaç africana

(Polyboroides typus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Semi-estepàries
Zona geogràfica: Gàmbia

Àguila emmantellada

(Aquila spilogaster)Edat: Jove
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Àguila saltimbanqui

(Terathopius ecaudatus)Edat: Immadur
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Es una espècie molt peculiar quasi sense gens de cua. Els immadurs no tenen encara el plomatge tant característic.

Merla africana

(Turdus pelios)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Grua coronada collnegra

(Balearica pavonina)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Tordenc encaputxat

(Turdoides reinwardtii)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Tortoreta del Sahel

(Turtur abyssinicus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Suimanga cuallarg

(Cinnyris pulchellus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Els mascles de "Beautiful sunbird" son realment bonics!! Suimanga cuallarg.

Suimanga cuallarg

(Cinnyris pulchellus)Edat: Immadur
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un preciós mascle immadur que encara no ha pogut desenvolupar tots els seus colors en el plomatge

Martinet negre

(Egretta ardesiaca)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El martinet negre o ocell paraigues te una manera de pescar super especial que amb les ales es fa ombra per poder pescar amb més precisió.

Suimanga de coure

(Cinnyris cupreus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Colom verdós Waalia

(Treron waalia)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Tordenc d'ales brunes

(Turdoides plebejus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Gaig becgròs africà

(Eurystomus glaucurus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Maniquí bronzat

(Spermestes cucullata)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El plomatge es d'adult, no hi ha dimorfisme sexual en aquesta espècie.

Tortoreta alablava

(Turtur afer)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquestes taques blaves que tenen a les ales i el bec de color carbassa les diferencia de les Turtur abyssinicus.

Abellerol persa

(Merops persicus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Estrilda becgrossa sagnant

(Spermophaga haematina)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquí es poden veure les diferències entre el mascle en primer terme i la femella al darrera. Es un ocell ben especial.

Anhinga africà

(Anhinga rufa)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Amadina degollada

(Amadina fasciata)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquesta taca roja a la gola fa pensar ben be en un tall sagnant al coll!! Cut-throat Finch (Amadina fasciata) Amadina degollada

Cròmbec septentrional

(Sylvietta brachyura)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquest és un ocell molt estrany ja que no te gens de cua!

Bufaler becblanc

(Bubalornis albirostris)Edat: Immadur
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Indicador de la mel gros

(Indicator indicator)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Indicador de la mel gros

(Indicator indicator)Edat: Immadur
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Els indicadors de la mel son uns ocells ben curiosos. Algunes tribus els usaven per descobrir on podien trobar ruscs i poder recolectar-ne la mel. Quines bèsties fascinants.

Estornell d'orelles blaves

(Lamprotornis chalybaeus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Bubú de capell groc

(Laniarius barbarus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Es un dels ocells que més il.lusió em va fer de veure a Gàmbia. Es espectacular el Gonolek! Es un adult però no mostren tampoc dimorfisme sexual.

Picot cuadaurat

(Campethera abingoni)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Es una femella ja que no te el bigoti vermell dels mascles.

Drongo cuaforcat

(Dicrurus adsimilis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Francolí de doble esperó

(Pternistis bicalcaratus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquestes bèsties que sempre van per terra la varem trobar ben perxada dalt d'una branca. El sentiem i no el veiem buscant per terra i era allà al damunt.

Puput arbòria verda

(Phoeniculus purpureus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Ocell molt comú que es troba en grans grups fins i tot dins la ciutat. Aquí just davant de l'hotel a les 7 del matí. Primer bimbo del viatge.

Turac de Guinea

(Tauraco persa)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Turac verd de guinea o persa és un ocell que costa de veure. En aquest cas un individu adult Tampoc presenten dimorfisme sexual En aquest viatge el Turac viola, més comú, no el vàrem poder observar. Green touraco (Tauraco persa)

Suimanga capverd

(Cyanomitra verticalis)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Una suimanga molt especial. No és fàcil de veure amb aquest to blavós verdós. Un mascle adult rebonic!

Abellerol petit

(Merops pusillus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Arpella d'antifaç africana

(Polyboroides typus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Una bèstia molt peculiar amb aquesta cara tan acolorida. Ens va volar molt aprop i el varem poder gaudir i ben retratar. Harrier Hawk Arpella d’antifaç africana (Polyboroides typus)

Ocell martell

(Scopus umbretta)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquest cap tant peculiar en forma de martell el fa una bèstia ben peculiar. Ocell martell o Hamercop (Scopus umbretta)

Ibis hadadà

(Bostrychia hagedash)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Gavina capgrisa

(Chroicocephalus cirrocephalus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Marins i platges
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: A la platja de Tanji n'hi havia a milers. Però tot i ser tant abundant la vaig trobar una preciositat..

Tórtora ploranera

(Streptopelia decipiens)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El nom li ve del reclam que fa que recorda un plany.

Marabú africà

(Leptoptilos crumenifer)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El Marabú sembla un ocell sortit d'un llibre de terror.

Corb marí africà

(Microcarbo africanus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Ocell molt comú a Gàmbia El nom també porta a confusió Corb marí africà en anglès tant li diuen reed cormorant com long tailed cormorant (Microcarbo africanus).

Estornell cuallarg

(Lamprotornis caudatus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Abellerol maragda oriental

(Merops orientalis)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Varem veure grups molts nombrosos d'abellerols Pero d'aquesta espècie només un Sembla que es força rar. També ens va costar saber com es diu Diria que ha canviat de nom: Abellerol maragda oriental o little green bee eater (Merops orientalis)

Amaranta del Senegal

(Lagonosticta senegala)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Gaig blau porprat

(Coracias naevius)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Estornell porpra

(Lamprotornis purpureus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Cubla de Liechtenstein

(Dryoscopus gambensis)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: La femella és ben diferent del mascle. Aquí un mascle amb el típic blanc i negre. Cublà de Gàmbia (Dryoscopus gambensis). Northern puffback.

Cubla de Liechtenstein

(Dryoscopus gambensis)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc de ribera
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: La femella és ben diferent del mascle. Cublà de Gàmbia (Dryoscopus gambensis). Northern puffback.

Turac gris occidental

(Western plantain-eater)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un ocell força comú, gros i espectacular. Western Plantain-eater (Crinifer piscator).

Suimanga cuallarg del Sahel

(Hedydipna platura)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un ocell difícil de veure i de nom també confús. La panxa groga el fa inconfusible. Suimanga pigmeu o cuallarg del sahel, Pigmy sunbird (Hedydipna platura).

Piapiac

(Ptilostomus afer)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Mussolet perlat

(Glaucidium perlatum)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un mussolet ben remenut i ben rebonic. Quina il.lusió En varem poder veure dos a dues localitzacions ben diferents.

Voltor de palmerar

(Gypohierax angolensis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Una bèstia especial que fa al niu just al damunt d'una palmera.

Búfag de bec groc

(Buphagus africanus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un grup molt nombrós desparassitava tot un ramat de vaques. Sembla que tothom hi sortia guanyant.

Xot carablanc septentrional

(Ptilopsis leucotis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Arpella comuna

(Circus aeruginosus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Pot recordar força l'arpella cendrosa o Montagu's Harrier (Cyrcus pigargus). Però és un mascle d'Arpella comuna (Cyrcus aeruginosus)

Oreneta de Guinea

(Hirundo lucida)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Una oreneta ben comuna a Gàmbia i que recorda una mica la nostra Oreneta comuna (Hirundo rustica).

Estrilda blava galta-roja

(Uraeginthus bengalus)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Els mascles tenen una taca preciosa vermella a la galta. Les femelles son totes blau turquesa.

Calau de bec vermell occidental

(Tockus kempi)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Ibis sagrat africà

(Threskiornis aethiopicus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Abellerol gola roig

(Merops bulocki)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Indicador de la mel pigallat

(Indicator maculatus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Colom de Guinea

(Columba guinea)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Gàmbia

Terrerola de capell gris

(Eremopterix griseus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Cossifa de coroneta nevada

(Cossypha niveicapilla)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Tant la de coroneta nevada com la blanca ens varen fer molta il.lusió de poder veure tant be i fins i tot de poder-les retratar.

Torlit del Senegal

(Burhinus senegalensis)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Varem poder observar-ne un grup ben nombrós.

Lloro del Senegal

(Poicephalus senegalus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Suimanga de pit escarlata

(Chalcomitra senegalensis)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Els mascles tenen un pit rogenc espectacular.

Puput arbòria negra

(Rhinopomastus aterrimus)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Puput arbòria negra (Rhinopomastus aterrimus) En anglès el nom és molt gràfic: Black Scimitarbill per aquest bec corvat en forma de daga.

Batis cellut golamorat

(Platysteira cyanea)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El Batis cellut de gorja morada o el Brown-throated Wattle-eye (Platysteira cyanea) es un ocell amb un contorn ocular espectacular El mascle te el coll blanc i la femella el te marronós. Aquí un mascle preciós.

Àguila de Wahlberg

(Hieraaetus wahlbergi)Edat: Immadur
Sexe: Indeterminat
Observació: En vol
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Tórtora vinosa

(Streptopelia vinacea)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Urbans
Zona geogràfica: Gàmbia

Barbut de Vieillot

(Lybius vieilloti)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El segon barbut que podem veure a Gàmbia.

Teixidor social comú

(Ploceus cucullatus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Els mascles tenen aquest cap tant fosc.

Suimanga variable

(Cinnyris venustus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Àguila rapaç

(Aquila rapax)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia

Alció estriat

(Halcyon chelicuti)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Es un dels blauets que no menja peixos i que el pots trobar en secans. Li agraden les llagostes i els saltamartins.

Martinet dels esculls

(Egretta gularis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia

Cossifa de coroneta blanca

(Cossypha albicapillus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia

Fredeluga del Senegal

(Vanellus senegallus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Zones humides
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquesta fredeluga te com una papada lateral que la fa molt especial A mi m'encanta! African Wattled Lapwing (Vanellus senegallus)

Batis cellut golamorat

(Platysteira cyanea)Edat: Adult
Sexe: Femella
Observació: Aturat
Freqüencia: Inhabitual
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: El Batis cellut de gorja morada o el Brown-throated Wattle-eye (Platysteira cyanea) es un ocell amb un contorn ocular espectacular El mascle te el coll blanc i la femella el te marronós. Aquí una bonica femella.

Bisbe alanegre

(Euplectes hordeaceus)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: LLàstima que aquest mascle no porta el plomatge nupcial i el seu vermell característic ara no es veu. Pot semblar una femella però és un mascle.

Bisbe vermell septentrional

(Euplectes franciscanus)

Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquí es pot veure un bisbe vermell i un bisbe vermell d'ala fosca una mica mes grosset amb la cella més marcada i amb l'ala una mica mes fosca. Si no tenen el plomatge nupcial els mascles de bisbe vermell i ala fosc tenen un color poc interessant.

Bulbul golagroc

(Atimastillas flavicollis)Edat: Adult
Sexe: Mascle
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Amb la foto només es pot intuir la seva gola groga... el punyetero es va girar just en aquell instant.

Barbudet frontgroc

(Pogoniulus chrysoconus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Selva
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquest ocell mostra uns bigotis molt peculiars ja ho crec!.

Botxí becgroc

(Lanius corvinus)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Un ocell molt comú i força espectacular.

Abellerol golablanc

(Merops albicollis)

Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Planes i secans
Zona geogràfica: Gàmbia

Zostèrops africà

(Zosterops senegalensis)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia
Comentaris: Aquí un preciós Zosterops senegalensis (Yellow White-eye) juntament amb un beatiful sunbird i al darrera un waxbil. Els punts d'aigua atrauen a moltes espècies sense dubte!

Duc cendrós

(Bubo cinerascens)Edat: Adult
Sexe: Indeterminat
Observació: Aturat
Freqüencia: Ocell comú
Tipus d'observació: Vist
Hàbitat: Bosc
Zona geogràfica: Gàmbia