Aquesta és una novela que narra la historia de l’Eugene Schieffelin un ric, singular aficionat als ocells. La seva germana i la seva dona, amants devotes de Shakespeare. Els seus amics, membres d’una Societat més desfasada que científica que somia omplir d’ocells europeus els cels novaiorquesos. Nova York, una ciutat que encara no s’assembla a ella mateixa, l’escenari ideal per a qualsevol bogeria, per desgavellada que sigui.

En aquesta novel·la, ambientada a la Nova York de la segona meitat del segle XIX, Care Santos barreja personatges reals tan estravagants que podrien ser imaginaris amb éssers imaginaris que mereixerien ser reals, per construir una faula sobre la condició humana, el poder de l’amor, el llast de la pèrdua, la valentia dels pioners i les conseqüències fatals que a vegades poden tenir els nostres actes més benintencionats.

El boig d’en Schieffelin, després de moltes trifulques aconsegueix capturar a londres i alliberar al central park de nova york algunes desenes d’estornells que anys més tard acabaran sent una autèntica plaga i que farà posar molt en dubte aquesta actuació que va modificar el curs de la història ornitològica del continent americà.

Shieffelin amb la seva idea de portar els ocells que Shakespeare havia alguna vegada citat a les seves obres i que es podien veure al regne unit a Nova York va provocar un gran convi d’ecosistema en aquest país.

He pogut llegir aquest llibre durant el juliol del 2023 tot i que és un llibre poc ornitològic és força entretingut!

 

El boig dels ocells. Care Santos. Columna 2023. 360 pag.